Posodobljeno: november 2011

1966-1970


Jože Burnik je leta 1966 prvič nastopil na TV – v oddaji Slovenski ansambli tekmujejo – ter se uvrstil v finale, v katerem je zasedel tretje mesto. To mu je omogočilo snemanje na RTV Ljubljana.  Takrat so nastale štiri tehnično zelo zahtevne instrumentalne skladbe.

V letih od 1968 do 1970 je z ansamblom Original Kitzecker Musikanten nastopal po Švici. V tem času je posnel eno malo ploščo.

1970 - 1973: Ansambel Miha Dovžana

   

V tem času je uspešno nastopal z Ansamblom Mihe Dovžana kot bas kitarist in harmonikar oziroma klaviaturist. Igrali so na vseh vrstah prireditev.

V obdobju sodelovanja z Miho Dovžanom je nastalo pet velikih plošč: Moj oče, Dimnikar, ki nosi srečo, Veter ve za poti in Miha Dovžan z malim godalnim orkestrom. Vzporedno s temi projekti so nastale tudi tri velike plošče Ansambla Jožeta Burnika: Obletnica poroke, Prijateljstvo in Poje trobenta.

1973 - 1983: Alpski kvintet

   

V teh letih je Burnik igral pri ansamblu Alpski kvintet. To je bilo obdobje velikih uspehov: pet zlatih in ena platinasta plošča. Večina avstrijskih, nemških in švicarskih ansamblov je začela posnemati stil Alpskega kvinteta.

To je bilo tudi burno obdobje: turneje po zahodni Evropi, pretežno Avstriji, pa tudi Švici, Nemčiji, Franciji, Italiji, celo Belgiji, Luksemburgu in Nizozemski. Svoje številno in zvesto občinstvo pa je Alpski kvintet imel tudi doma. Na leto se je odvrtelo tudi do 200 nastopov.

Diskografija v tem obdobju je bila zelo obsežna. Na slovenskem govornem področju je izšlo osem kaset in velikih plošč. Na nemškem govornem področju je Jože Burnik sodeloval kot harmonikar in komponist Alpskega kvinteta v osemnajstih projektih pri različnih glasbenih založbah, med njimi so najbolj znane  Tyrolis, VM Records, MCP Records, RCA, Koch Records. Od leta 1983 sodeluje z ansamblom na vsakem projektu z najmanj štirimi skladbami.

1990 - 1996: Oberkarntensextet

    

Razdalja Škofja Loka-Dunaj je sčasoma postala predolga za vsakotedenske redne vožnje na vaje in nastope, zato se je leta l990 Jože Burnik pridružil koroškemu ansamblu Oberkärntner sextet.

Nastali so trije nosilci zvoka, ansambel pa je prejel odličje zlati CD za zgoščenko in kaseto Kleine sterne za 25.000 prodanih izvodov.

Obdobje od 1985 do 1996 so obeležili številni koncerti in nastopi po vsej nemško govoreči Evropi, v drugem delu tudi po Italiji.

Diskografija tega časa: Musik und Sonnenschein, Reisefieber, Blauer Montag, Taufrischer Morgen, Zuckerln für dich, Guten tag, Einmal anders (Heimatlandecho) ter Die Musi kommt, Musik als Geschenk, Kleine Sterne (Oberkärntnersextet).

Od 1996 dalje: samostojno ustvarjanje

    

Jože Burnik je v vsem obdobju nastopanja pri avstrijskih glasbenih skupinah, torej od leta 1985 dalje, tudi v Sloveniji izdajal nosilce zvoka in snemal za radijski in televizijski arhiv s studijskim ansamblom. Do leta 1992 to niso bili stalni člani; instrumentalna podlaga je bila v večini posneta pri avstrijskih založbah, pevski del pa pri RTV Ljubljana/Slovenija.

V tem času so izšle štiri kasete: Vračam se v Slovenijo (1987), Sonce sreče (1991), Dobro jutro, dober dan, Cigan (1996), Glasba je moj svet (1997).

Leta 1996 je Jože Burnik prenehal z nastopi po tujini, doma pa se je omejil na občasna snemanja v studiu in na TV. Posvetil se je predvsem pisanju novih skladb in pomagal mlajšim glasbenim skupinam pri ustvarjanju lastne glasbe. Zelo plodno je (bilo) sodelovanje z ansambli Obzorje, Blegoš, Laufarji, Ekart in Vita ter s citrarko Tanjo Zajc Zupan, pa tudi številnimi drugimi ansambli po Sloveniji in Evropi. Vseskozi kot komponist sodeluje pri ansamblu Alpski kvintet, Heimatland Echo, Alpenland Quintett in Original Mooskirchner. Občasno z njim nastopa in snema tudi hčerka Anja.

Posodobljeno: november 2011